Anna – Bo Hage
Skrivet av Anna

Bryggförordning – Bo Hage Vägsamfällighet

Publicerat den 17 mars 2024

2024-03-16

Allmänna villkor

För att få disponera en båtplats i Bo Hage krävs medlemskap i Bo Hage Vägsamfällighet. Det är endast möjligt att disponera en båtplats per fastighet. Båtplatsrätten är knuten till fastigheten. Varje innehavare av båtplats disponerar en av Bryggruppen tilldelad plats. Bryggruppen äger rätt att vid behov anvisa innehavare annan plats. Andelsägare som häftar i förfallen skuld till samfälligheten, anvisas plats först sedan skulden reglerats. Samtliga båtbryggor tillhör Bo Hage Vägsamfällighet.

Ansvar

Samfälligheten ansvarar för att samtliga med båtplatsrätt kan erhålla en båtplats vid brygga inom strandområdet för Bo Hage Vägsamfällighet. Förtöjningsboj ansvarar båtplatsinnehavaren för. Eventuella skador som uppstår på bryggor med tillhörande utrustning orsakade av båtplatsinnehavare, båtplatsinnehavares båt eller av den boj båtplatsinnehavaren ansvarar enligt lista betalas av densamme.

Förtöjning

Förtöjning av båtar skall utföras enligt Bryggruppens förtöjningsanvisningar och försäkringsbolagens rekommendationer. Större båtar än vad platserna är dimensionerade för får ej förtöjas. Samtliga båtar skall förtöjas vid angiven bryggplats. Strandförtöjning är ej tillåten inom området.

Omflyttning av båtar

Den som ämnar utnyttja en båtplats kommande båtsäsong ska meddela bryggsamordnare senast 30 april om detta. Om båtplats ej nyttjas före 15 juni och båtplatsinnehavaren inte meddelat bryggansvarig att båt kommer att läggas i senare kan Bryggruppen låna båtplatsen. Detta för att anvisa annan båtplatsinnehavare lämpligare båtplats med hänsyn till t ex båtstorlek. Dock endast för innevarande säsong.

Underhållsavgift och underhåll

Båtplatsinnehavaren är skyldig att årligen erlägga en underhållsavgift för bryggan. Avgiftens storlek beslutas vid Bo Hage Vägsamfällighets årsstämma. Underhållsavgiften ska användas för att underhålla båtplatserna och/eller fonderas för framtida investeringar av desamma.

Vid utnyttjande av båtplatsrätten ingår en skyldighet att delta i de aktiviteter som krävs för att hålla bryggorna i bra och välskött skick samt eventuella upptagningar och iläggningar av desamma.

Överlåtelse/ägarbyte

Vid försäljning av fastigheten övergår även båtplatsrätten till den nye ägaren.

Vinterförvaring

Båtar med båtplats (erlagd underhållsavgift) får vinterförvaras på anvisad plats inom Bo Hage Vägsamfällighet under perioden 15 augusti till midsommarhelgen. Båten ska vara märkt med väl synligt tomtnummer. Ev. kvarvarande materiel forslas bort av Bryggruppen på ägarens bekostnad.

Sommarförvaring

Förvaring av båtar med tillhörande utrustning är ej tillåtet på samfällighetens område under perioden midsommarhelgen till 15 augusti varje år för att förenkla skötseln av allmänningarna.

Möjlighet till uthyrning

Bryggruppen äger rätt att hyra ut lediga bryggplatser till externa båtägare för att på så sätt bidra till utvecklingen av båtplatserna. Uthyrning kan endast ske av outnyttjade båtplatser efter att alla med båtplatsrätt har erhållit en plats. Uthyrningen sker endast säsongsvis och säsongsavgiftens storlek beslutas av styrelsen för Bo Hage Vägsamfällighet.

Tidigare nyheter