Anna – Bo Hage
Skrivet av Anna

Förvaltningsplan för allmänningar i Bo Hage

Publicerat den 04 maj 2024

En förvaltningsplan för samtliga allmänningar i Bo Hage håller på att tas fram. Att ta fram en förvaltningsplan syftar till att ha en långsiktig plan för användningsområde, vilket typ av biotop som vi önskar skapa samt skötsel, t ex röjningsintervaller, gallring och ev avverkning.  Arbetet görs i samråd med en jägmästare* och under april gjordes en inventering och översyn av området. Fokus är en långsiktig förvaltning för att vi ska ha en miljö att trivas i snarare än att få avkastning vid framtida avverkning. 

Vid inventeringen bedömdes två aspar utefter sjön att kunna bli en fara då de har börjat dö uppifrån vilket indikerar på stamröta. Dessutom finns i anslutning till dessa en björk som börjat ta skada vid roten samt hindrar en närstående ek att växa solitärt. Utifrån rekommendation, att området är ett populärt promenadstråk och att träden ofta utsätts för vind vid sjön har styrelsen beslutat att ta ner dessa tre träd. 

* Jägmästare är experter på skog, skogsbruk och naturvård och på vad som krävs för att förvalta våra skogar på ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbart sätt.

/Andreas Braxsiö

Tidigare nyheter